Hvorfor er katten sort i ørerne?

Har din kat sort kaffegrums i ørene? Klør den sig bag ørene? Ryster den på hovedet? Så kan det være den har øremider. Huddyrlægen Kerstin Halberg fortæller dig her, hvad du skal være opmærksom på og hvilken behandling der virker på øremider hos kat.

Hvordan finder jeg ud af om katten har øremider?

Når katten klør ørerne, ryster på hovedet eller du ser noget, der ligner kaaffegrums,  kan det være på grund af øremider; et lille dyr som lever nede i øregangen. Ofte er det katte-killinger fra bondegårde eller unge udekatte som bliver ramt af øremider. Øret føles ofte varmt og kan være rødt. Typisk vil der også ses mere brun- sort ørevoks i øregangen og nogle gange er det en helt speciel lugt fra ørene på grund af en sekundær betændelse. Og ofte har katten kløet sig så meget, at der kommer sår på ørerne. Øremider findes ude i naturen og de smitter fra kat til kat men også mellem kat og hund.  Dyrlægen stiller diagnosen ved at kigge ned i kattens øre med et otoskop. Når lyset rammer øremiderne begynder de at krible og krable og er meget nemme at se.

Sådan behandles øremider hos kat

Typisk vil en behandling mod øremider bestå af ørerens og medicinske dråber på recept til at dræbe miderne. Men inden det sker, er det vigtigt at stille den rigtige diagnose og i den forbindelse også tjekke at trommehinden er intakt. Det har nemlig betydning for behandlingen. Ørerensen bruges til at fjerne al snasket i ørerne, som miderne lever i og sammen med det alle de æg, de har lagt i øregangen - og til at sikre at de giftige øredråber, der bruges til at slå de levende øremider ihjel, rent faktisk virker.  Nogle gange tager det lang tid at komme af med øremiderne. I gennemsnit tager det mindst 3 uger. Men ofte tager det længere tid på grund af, at kolonien af øremider ofte har nået at vokse sig stor, inden første besøg hos dyrlægen. Desuden kan det være sværere at komme af med problemet, hvis du har mange katte, der smitter hinanden.  Det er derfor det er vigtigt at komme til kontrol med katten - så problemet kommer helt til bunds samtidig med, at der ikke bliver brugt mere gift end højst nødvendigt. Så... Hvis din kat har gentagende problemer med ørene, eller kløer sig andre steder, bør du kontakte din dyrlæge og gerne én, der ved lidt om hudproblemer. Mange hilsner,  Kerstin - Huddyrlægen

Skal jeg hjælpe dig?

Hvis du har et dyr med allergi eller anden hudlidelse, eller hvis du er dyrlæge, som vil henvise en patient, er du velkommen til at kontakte mig.