Kan foder give hunden eller katten allergi?

Når hunden eller katten kløer sig meget, kan det være, fordi den har allergi. Og nogle gange er det foderet, der udløser allergien. Så kaldes det, at dyret har foderallergi.

Hvorfor bliver hunde og katte allergiske overfor foderet?

Hunde- og kattefoder består typisk af en proteinkilde i form af kød og stivelse i form af korn eller majs. Herudover bliver der anvendt fedtstoffer som fx fiskeolie og næringsstoffer der sikrer at dyrets behov er dækket.

Allergi opstår, når kroppens immunforsvar uhensigtsmæssigt overreagerer og danner antistoffer mod et andet stof typisk et protein. Disse antistoffer binder sig på det fremmede protein og derefter på et af immunforsvaret celler, der så sætter en reaktion igang.

Dette gælder altså både for dyr, som det gælder for mennesker.

I nogle tilfælde reagerer immunforsvaret overfor et eller flere af de proteiner, der er i foderet. Hunden kan derfor godt udvikle allergi over for sit foder. Typisk ved allergien være relateret til en eller flere proteinkilder fra kød. Dermed kan en hund være allergisk overfor oksekød, laks, kylling osv.

Hvad kan du selv gøre mod foderallergi?

Først og fremmest handler det om, at finde ud af, hvilket protein dyret reagerer på i foderet. Og det er både let og frustrerende på samme tid. For det handler om at give et foder med kun en proteinkilde - for eksempel kylling - i et stykke tid og se, hvad der sker. Hvis det bliver bedre, vil det muligvis på grund af et af de andre proteiner, som var i foderet. Hvis ikke kan man prøve en periode med en anden proteinkilde. 

Det kan altså tage lang tid med forsøg og kræver tålmodighed.

Der findes også decideret allergifoder til hunde og katte. Ideen er at alle proteinerne, fra fx laks eller kylling er blevet spaltet så meget ned at immunforsvaret ikke vil genkende det, og dermed ikke reagerer på det.  

3 x per år år - reglen:

Har dyret mere end 3 gange på et år et eller flere af følgende symptomer (hver for sig eller på samme tid)....

  • Irriterede ører
  • Røde eller irriterede poter
  • Hot spot
  • Hudirritation f.eks. i lysken
  • Fyldte analkirtler

... er det tegn på en hudlidelse, der kræver mere end symptombehandling.

Skal jeg hjælpe dig?

Hvis du har et dyr med allergi eller anden hudlidelse, eller hvis du er dyrlæge, som vil henvise en patient, er du velkommen til at kontakte mig.