Hvorfor slikker min hund på poten? Om furunkulose

Når hunden slikker på poten skal man altid være opmærksom. Det er næsten altid udtryk for, at der er et eller andet galt - allergi, at den har trådt et fremmedlegeme op i trædepuden, fået et sår eller noget helt fjerde.

Nogle gange udvikler det sig nemlig, så hunden får en decideret byld i poten. Det kalder man også for furunkelose.

 

Furunkulose hos hund Huddyrlægen Kerstin Halberg www.huddyrlaegen.dk
Furunkulose hos hund Huddyrlægen Kerstin Halberg www.huddyrlaegen.dk

Hvorfor får hunden furunkulose?

Der er mange forskellige årsager til, hvorfor hunden får potebylder eller furunkulose.

Her er de mest hyppige.

Nogle hunderacer får hyppigere furunkulose end andre

Nogle hunderacer har større tendens til potebylder en andre. Derfor er furunkulose noget man oftere ser hos racer som amstaff, old english bulldogs, mops, m.m. Derfor er der ekstra god grund til at holde øje med poterne, hvis man har sådan en hund.

Allergi mod husstøvmider, pollen eller foderet kan give furunkulose

Allergi giver kløe. Og ofte på poterne. Og når hunden slikker i det, får den lavet en infektion, som kan udvikle sig, hvis den bliver ved med at slikke.

Fremmedlegemer kan starte furunkulose

En splint, som er blevet trådt op eller et græsagn, som har sat sig i poten kan i sig selv give betændelse, der kan udvikle sig til furunkulose.

Parasitter

Demodex er en almindeligt forekommende parasit, der lever i huden hos mange hunde. Nogle gange kan hundens immunforsvar dog blive svækket, og så kan parasitten starte en decideret potebetændelse.

Bakterier eller svamp 

Hvis hunden er fugtig mellem trædepuderne eller tæerne, er det guf for både bakterier og svamp. Og det kan starte en potebetændelse, som forværres ved, at hunden slikker sig på poten, som er irriteret af infektionen.

Hvordan behandler jeg selv potebetændelse/furunkulose?

Det vigtigste er at holde poten ren.

Klorhexidinshampo er derfor rigtigt godt at bruge. Og det skal bruges indtil bylden er ren og huden er helet op og er lukket.

Når din hund får bylder i potene, er det også vigtigt, at den ikke kan komme til at slikke i det. Derfor er det en god idé altid at have en krave hjemme ,som passer eller lav en hurtig “pote-forbinding” for eksempel ved at sætte en helt almindelig sok på poten.

Nogle gange er det ikke nok med vask og forbinding. Så kræver det, at du går til dyrlægen og får noget medicin; typisk antibiotika og smertestillende.

Jeg anbefaler kontrol 2 uger efter behandlingen for at se at alt er, som det skal være.

Hvis dit dyr har mere end 3 tilfælde af potebylder per år, er det meget sandsynligvis, at der er en underliggende årsag til det. Så bør du gå til min dyrlæge med speciale i hud og finde ud af den egentlige årsag. 

Du er altid velkommen til at kontakte mig for at høre mere eller få hjælp.

Med venlig hilsen,

Kerstin Halberg, Huddyrlægen.