Har min kat øremider?

Hvordan kan jeg vide, om katten har øremider? Og hvordan behandler jeg øremider?

Hvis du har hentet en ny lille killing fra en bondegård, som har sort snask i ørene, så er der ret stor sandsynlighed for, at killingen har øremider, ja. Men voksne katte kan også godt få øremider. Og det smitter! Så hvis én kat eller killing har øremider, har de andre det sandsynligvis også.

I starten plejer killingerne eller katten kun at ryste på hovedet. Men jo længere tid infektionen får lov at stå på, desto mere voks og mider ophobes i øregangene.  Hvis det har stået på i over 1 måned plejer det at ligne kaffegrums i ørene.

Sådan behandler du øremider

Du kan selv gøre meget for at komme problemet til livs.

Det er først og fremmest meget vigtigt at rense ørene på dit dyr, ellers kan medicinen ikke få lov at komme ned og virke.

Hvis din kat producerer meget ørevoks på grund af øremiderne, bør du først bruge en blødgørende ørerens, som fjerner fedt sammen med de vokse mider og æg.

Dryp MEGET væske ned i øret på dyret. Det skal være så meget, at det er lige ved at løbe over. Lad ørerensen virke i et par minutter. Massér om muligt øret, og lad dyret herefter ryste sig.
Gentag proceduren på det andet øre. Tag gerne lidt vat og tør den yderste del af øret af for at fjerne voks og smuds. Nogle gange må øret renses både to eller tre gange, før man er tilfreds.

Efter 30 min kan du bruge medicin, som dræber miderne i begge ører. Der findes håndkøbsmedicin som Frontline, Advantage og andre,  der ellers er beregnet til lopper, som forsøgsvis kan bruges på eget ansvar. Et husråd er at bruge en dråbe i hvert øre. Hvis disse ikke er effektive findes andet receptpligtige medicin, som kun kan fås hos din dyrlæge. Men som til gengæld er beregnet til at slå øremider ihjel.

Pipetterne skal bruges hver 3. uge i 9 uger. Den 1. gang dræbes de voksne øremider, 2. gang øremide-æggene og den 3. gang er for en sikkerheds skyld, da både æg og voksne mider kan sidde godt gemt fast i ørevoksen.

Husk at gentage rengøring af øret inden hver behandling for at opnå den bedste effekt.