Kan man vaccinere sit dyr mod allergi?

Ja - man kan faktisk vaccinere sit dyr mod allergi, hvis man ved, hvad der er allergisk overfor.

Hvorfor får dyr allergi?

Immunforsvaret formål er at genkende og tilintetgøre potentielt skadelige organismer som virus og bakterier. I nogle tilfælde kan der ske det at immunforsvaret uhensigtsmæssigt reagerer på fx pollen. Den form for "overreaktion" kalder man for allergi og stoffet der udløser det - som foreksempel pollen - kalder man for et allergen.

Hvis en hund eller kat har udviklet allergi, er det fordi nogle af cellerne i immunforsvaret er overaktive og danner antistoffer mod allergenerne. 

Hvordan virker allergivaccination?

Allergivaccine - eller hyposensibiliseringen som det også kaldes - er en behandling, der går ind og nedsætter allergien ved naturligt at hjælpe immunforsvaret til at bedre tolerere allergenet. Man bruger uddanner groft sagt immunforsvaret til at genkende allergenet i små doser, som lige så stille trappes op.

Behandlingen med allergivaccine vil typisk være livslang og ofte kræve støttende behandling. Det er ca. 50-80 % af hundene der har effekt af behandlingen, ikke alle bliver komplet symptomfrie.

3 x per år år - reglen:

Har dyret mere end 3 gange på et år et eller flere af følgende symptomer (hver for sig eller på samme tid)....

  • Irriterede ører
  • Røde eller irriterede poter
  • Hot spot
  • Hudirritation f.eks. i lysken
  • Fyldte analkirtler

... er det tegn på en hudlidelse som for eksempel allergi, der kræver mere end symptombehandling.

Skal jeg hjælpe dig?

Hvis du har et dyr med allergi eller anden hudlidelse, eller hvis du er dyrlæge, som vil henvise en patient, er du velkommen til at kontakte mig.